Articole

Afla ultimele noutati

Despre iubire, ce e ea, cum și în ce fel se manifestă , se intreține, se păstrează, s-au scris multe și multă cerneală a curs și încă va curge.
Dacă iubirea ar fi fost de ajuns, câte ar fi cupluri fericite! Dar iubirea nu este de ajuns, așa cum a demonstrat-o întreaga istorie a relațiilor,

așa cum au scris-o poeți, scriitori, filozofi si psihologi precum Aaron T. Beck, fondatorul psihoterapie cognitive, in cartea sa ,, Iubirea nu este de ajuns”. Nu e de ajuns. O demonstrează milionele de cupluri aflate în derivă, suferințe și separări ori divorțuri. În lumea reală a căsniciei, îți dai seama că lucrurile nu mai sunt la fel. Doar după ce îndrăgostirea trece începe adevărata străduință în menținerea echilibrului relațional. Gary Champan, în cartea sa,, Cele cinci limbaje ale iubirii”, ne vorbește despre un rezervor afectiv care nu trebuie lăsat să se golească. Fără combustibil nimic nu mai merge! La fel ca o mașină care nu merge cu rezervorul gol sau cele necesare pentru a se deplasa. Tot aici el descrie limbajele iubire și importanța lor în cuplu:
Declarațiile. Timpul în doi. Darurile. Serviciile. Contactul fizic.
Despre declaratii si comunicare. Complimente, cuvinte de laudă, încurajări, într-un cuvânt vorbe bune adresate celuilalt. Atunci când iubești nu e deloc greu să faci declaratii precum: ,, ce bine îți stă părul”, ,,azi ești mai drăguț ca niciodată”, ,,costumul iți vine perfect”, ,, imi place cum te-ai tuns”, ,, mâncarea este deliciosă, iar prăjitura senzațională” etc.
Declarații de mulțumire: ,, îți mulțumesc că mi-ai spălat mașina”, ,,iți mulțumesc că m-ai ajutat”, ,,îți mulțumesc că.. ești”! Mulțumesc este un cuvânt magic, alături de altele. Complimentele ne încurajează și ne motivează în același timp să facem și alte lucruri. Reproșurile nu sunt o modalitate eficientă de apropiere, din contră ele îndepărtează. Iar dacă avem motive să repoșăm ele trebuie să fie însoțite de explicații neapărat spuse cu calm. E greu, mai ales la nervi! De asemenea nu amintim partenerului ceea ce nu a făcut, ci îl felicităm pentru ceea ce a făcut, iar în felul acesta îl vom motiva să mai facă, comportament valabil și în cazul copiilor.
Declarații de încurajare. Dacă partenerul tău are un talent, resurse și potențial, atunci primul care trebuie să-l încurajeze și să-l susțină ești tu! Fără susținere, acord și încurajare, partenerii nu prea pot să-și urmeze visele, măcar încercând asta. Este foarte important și doar atunci când iubești se poate. Nu în ultimul rând, să nu uităm ca ,, vorba dulce , mult aduce”! Calmul, blândețea, toleranța unei vorbe spuse la nervi. E greu poate în condițiile unui cotidian încărcat cu probleme, responsabilități, agitație, nemulțumiri fel de fel. Însă si păstrarea relației de cuplu este tot o responsabiltate. E greu, poate, dar nu imposibil.
Despre timp petrecut în doi. Timpul petrecut în doi este timpul petrecut împreună. Să acorzi atenție partenerului, timp și să faceți diverse lucruri împreună. O plimbare în doi ținându-vă de mână, vizionarea unui film, plimbări cu bicicleta, seri romantice acasă sau la restaurant, mersul la dans, la un picnic sau la un concert. Timp petrecut în doi înseamnă și comunicare. Poate este cea mai importantă. Ascultare activă a ceea ce partenerul vrea să ne transmită. Înțelegerea sentimentelor lui de tristețe sau de bucurie. Comunicarea nu înseamnă reproșuri. Fiecare avem nevoie de atenție, fiecare avem ceva pe suflet și oricând simțim nevoia să împărtășim. Pornind de la ceea ce am făcut peste zi, până la ceea ce în sufletele noastre se află si vrea să fie mărturisit și înțeles.
Despre daruri. Darurile sunt simboluri concrete ale iubire. Este limbajul cel mai ușor de învățat. Când primești un dar, îți dai seama că persoana care ți l-a făcut s-a gândit la tine. Nu contează valoarea. În același timp, cel care îl primește ar fi bine să aprecieze arătând acest lucru, bucurându-se! Daruri simple pot fi bilețele de amor sau mesaje amuzante strecurate în geanta partenerei, în buzunarul lui sau în pachetul cu sandvis ! Darurile se fac permanent, nu doar la ocazii speciale! O floare nu se aduce doar la zile onomastice sau alte sărbători, ci cât mai des posibil, chiar dacă o rupi din grădina blocului! Desigur, darurile nu înlocuiesc afecțiunea, prezența lângă partener. Ele în niciun caz să nu devină gesturi de manipulare emoțională, ci doar un limbaj sincer al iubirii.
Despre servicii. Printre fel și fel de prejudecăți se află și ideea că bărbatul, dat fiind că este bărbat, nu are ce căuta în treburile gospodărești. Ba are! Poate la fel de bine să curețe zarzavaturi pentru pregătirea mesei și in general tot ce înseamnă bucătăreală. Poate să spele, în condițiile în care tehnologia ne ajută mult. Poate să-și ajute partenera la tot ce înseamnă treburi gospodărești. La fel și partenera poate să ajute la diferite treburi de reparații, dându-i măcar la îndemănă cele de trebuință. Lucrurile făcute împreună ajută la apropiere. Ele sunt un limbaj de iubire. Transmit celuilat înțelegere, apreciere și afecțiune. Desigur, ajutorul îl cerem rugând, nu impunând. Cumpărături, stat cu copiii, curățenie, mâncare și alte sarcini, toate se împart la doi ! Prejudecățile se pot depăși, dacă avem în vedere satisfacerea nevoilor afective ale partenerului. Da, atunci când cureți un morcov, poate fi o dovadă de iubire!
Despre contactul fizic. Atingeri, mângâieri, îmbrățișări, țintutul de mână, sărutări, contact sexual, toate exprimă iubire. Sunt un limbj al iubirii. Poate cel mai plăcut, cel mai dorit. Îmbrățișarea este terapeutică. Atingerea este terapeutică. Încă de la naștere simțim nevoia de căldura mamei, îmbrățișarea ei și tot așa simțim nevoia toată viața în legătură cu partenerii noștri. Sunt persoane pentru care acest limbaj de iubire este primar, dorind și dăruind în același timp, astfel exprimându-și afecțiunea. Apropierea sexuală în cuplu este foarte importantă în menținerea echilibrului, a sănătății, a entuziasmului de a trăi în doi. Dormitul separat pe termen lung, poate duce la indepărtare , răcire afectivă. Evitarea relație sexuale din diverse motive duce în timp la frustrare, la îndepărtare și, de ce nu, la căutarea plăcerii în altă parte, antrenând și suportând în felul acesta consecințe uneori dramatice pentru cuplu. Instalarea rutinei la cuplurile peste care au trecut ani se poate evita prin creativitate, evadarea împreună din spațiul locuinței, diverse tertipuri de a învia dorința și plăcerea apropierii. La baza dorinței sexuale a femeii se află afectivitatea, emoția. Atunci când se simte prețuită, iubită, dorința sexuală a femeii se trezește. Bărbatul, funcționează instinctual și dorința lui are o bază fiziologică. Desigur, unui bărbat i se poate satisface sexualitatea acest lucru nefiind de ajuns pentru el, ci are nevoie să-i fie umplut și rezervorul afectiv, are nevoie să se simtă iubit.
Relația de cuplu nu este ușor de întreținut, de păstrat. Fie că este vorba despre căsătorie sau nu, ar fi bine ca partenerii să depună eforturi. Efortul de a alimenta celuilalt rezervorul afectiv nu este niciodată prea mare din moment ce el duce la un confort relațional. Fiecare partener își poate exprima în felul său limbajele de iubire în același timp căutând să descopere și să înțeleagă limbajul de iubire al celuilalt. Asta înseamnă interes, generozitate, dăruire, iubire. Când te straduiești să faci pentru celălalt gesturi care nu ți stau în fire asta înseamnă o mare dovadă de iubire. Doar cu străduință se pot toate. Chiar și acolo unde au rămas răni, goluri sufletești ele pot fi vindecate sau ameliorate, numai dorință și dedicare pentru acest lucru să fie. Un lăstar devine pom roditor doar dacă este îngrijit. Dacă este neglijat îl pot năpădi omizile si se poate usca , dar chiar și atunci, după tăierea crengilor uscate pot da noi lăstari. Uneori avem nevoie de multă străduință, alteori de miracole, dacă credem în ele. Depinde de alegeri și dorințe. Păstrarea relațiilor bune în cuplu merită tot efortul. În general, relațiile bune cu cei dragi, părinți, copii, parteneri, colegi, prieteni, înseamnă fericire, atunci când avem insatisfacții pe alte planuri sau chiar când suntem satisfăcuti. Relațiile bune conteaza cel mai mult. Înseamnă sănătate, putere, echilibru, bucurie, curaj, alinare și multe altele.
Rămânând în sfera cuplului, o relație bună se construiește pe încredere, empatie și dedicare, ținând cont de interesele, dorințele și plăcerile tale și deopotrivă ale partenerului. O relație de cuplu se păstrează într-adevăr dacă iubim, dar aceasta nu este de ajuns. Fiecare are limbajul său de iubire, dar este egoist să nu-l înveți si pe al celuilat. Alături de încredere, care este de bază, pilonii importanți pe care se construiește și se menține o relație sunt comunicarea, compromisul, cooperarea, colaborarea. Iubirea nu este de ajuns, de aceea, ea merită tot efortul și atenția noastră. Uneori relația, ca și pomul năpădit de omizi, nu mai poate fi salvată. Totuși, știind că ne- am străduit ne vom simți mai bine înainte de a renunța.

Închei prin a sugera să învățăm, alături de cele descrise mai sus, să folosim mai des si ori de câte ori ori este nevoie, cuvintele magice:
Iartă-mă, Te iert, Mulțumesc, Te iubesc.