Articole

Afla ultimele noutati

Căutăm cu disperare fericirea în fiecare zi, ne propunem să o găsim ori ne facem un ideal din acest lucru. Iar când nu o găsim, de cele mai multe ori, ne simțim incapabili si neajutorați. Privim oamenii zâmbitori din jurul nostru și credem că nu le lipsește nimic și că sunt satisfăcuți pe deplin...

sau viața lor este roz. Ei bine, nu este chiar așa, oamenii nu sunt pe deplin fericiți și nici pe deplin nefericiți. De când ne naștem și până când renaștem, cu toții suferim într-un fel sau altul. Suferințe fizice ori sufletești cu toții simțim. Tristețea, teama, rușinea, regretul, culpa , frustrarea, neputința, pierderea cuiva drag.., ori secrete care ne împovărează sufletul.

Sunt situații si evenimente triste care vin, pe care le resimțim acut și care ne destabilizează. Teama se transformă în anxietate dacă o lași să te cuprindă, ajungi să te îngrijorezi fără motiv, tristețea se transformă în depresie și nimic nu îți mai face plăcere. Gândurile tale devin disfuncționale, generând emoții și comportamente nesănătoase și chiar distructive. Toate acestea îți fac rău ție și celor din jurul tău.
Ai alternative? Poți opri evenimentele sau situațiile care îți provoacă suferință? Poate da, poate nu. Și dacă nu, ce poți face? Alege să nu rămâi singur în suferința ta! Caută ajutor, cel mai recomandat fiind unul specializat. Cu siguranță viața ta, situațiile care sunt de fapt, nu se vor schimba, dar vei învăța sa le privești altfel. Nici tu nu te vei schimba și nici lumea, dar vei învăța să te privești altfel, pe tine, lumea, viața cu toate situațiile ei. Nu ele ne fac rău, ci felul cum ne raportăm la ele și modul în care le privim.
Iar până când te hotărăști să apelezi la un ajutor specializat, deschide un jurnal și scrie, ce crezi tu că-ți face rău și situațiile cu care te confrunți. Scrie și imaginează-ți situația ca având loc peste un an. Ce simți? Cum rezolvi această situație sau cum poți trăi cu ea? Distanțează-te de ea și încearcă să o privești cu detașare, deoarece distanța iți oferă alte perspective și siguranță. Scrie și citește, confruntă-te cu gândurile și emoțiile tale, până te desensibilizezi. Dispută-le și întoarce-le pe toate părțile. Cât este de rea situația? Este cea mai rea, sau este neplăcută? Este ea catastrofală? O poți suporta, deși nu îți place? De câte ori nu spunem noi oamenii, ,, nu mai pot”, ,, nu mai suport” și totuși putem și suporta multe și vrând nevrând, trecem peste ele.
Avem dorințe mai multe decât nevoi. Vrem lucruri minunate, si ne gândim adeseori că trebuie și este necesar să ni se întămple, și noi și lumea și viața asta și ceilalți trebuie să fie cum ne dorim. Să ne relaxăm totuși, nimic nu trebuie cu necesitate, ar fi bine și ne-ar plăcea mult , dar câte dorințe ni se împlinesc doar pentru că vrem? Puține ce-i drept.
Alege să privești lucrurile și din altă perspectivă. Iar dacă nu reușești să te simți bine, caută ajutor.

Alege să privești lucrurile și din altă perspectivă. Iar dacă nu reușești să te simți bine, caută ajutor.